torstai 3. marraskuuta 2016

Museokortista ja Hämeen linnan Heavy Metal -haarniskanäyttelystä

Sain sähköpostia, jossa kerrottiin, että Museokorttini voimassaoloaika umpeutuu parin kuukauden kuluttua ja että mun kannattaa uusia korttini pian, jos haluan saada sen seuraavaksi vuodeksi vähän edullisemmin (uusimalla kortin sen voimassaoloaikana vs. vasta kortin voimassaoloajan umpeutumisen jälkeen säästän 5 euroa). Vajaan vuoden erittäin positiivisen Museokortti-käyttökokemuksen pohjalta mietin tosissani lunastavani kortin myös tulevalle vuodelle.

Mun kokemukseni on, että 54 euron hinta vuoden museoreissuista on enemmän kuin kohtuullinen. Sen kattamiseksi ei ihan hirveän montaa kertaa tarvitse museoiden ovien saranoita kuluttaa. Esimerkiksi lokakuinen reissuni Hämeen linnaan ja Heavy Metal -haarniskanäyttelyyn olisi maksanut ilman korttia 15 euroa. Nyt Museokortilla asioidessani maksoin tästä kokonaisuudesta 4 euroa. Olen käynyt Museokorttini 10 voimassaolokuukauden aikana tähän mennessä 12 kertaa museossa. Tähän mennessä yhdelle museokäynnille on tullut tavallaan siis hintaa 4.5 euroa. Harvempaan museoon, jos mihinkään, pääsee noin edullisesti. Esimerkiksi Ateneumiin, jossa olen käynyt kortilla kahdesti, tavallinen pääsylippu maksaa tällä hetkellä 13 euroa. Ja milloin mä olisin käynyt viimeksi ennen Museokortin hankintaa esimerkiksi Ateneumissa tai paljon missään muussakaan museossa? Kortin hankkiminen on aktivoinut mua ihan valtavasti ihmisten ilmoille - kulttuurin, historian ja taiteen pariin. Suosittelen kortin hankkimista sullekin, jos museoissa käyminen yhtään vaan kiinnostaa!

Ja se mainitsemani Hämeen linnan Heavy Metal -näyttely näytti muun muassa tältä:
Näyttely vaikutti ensin hieman suppealta, mutta sain silti helposti kulumaan pari tuntia sen läpi käymiseen eli katsottavaa riitti, kun vain lähti perehtymään aiheeseen. Opastus kesti vähän vajaan tunnin verran ja melkein toisen tunnin pyörin näyttelytiloissa vielä itsekseni ihailemassa näyttelyesineiden yksityiskohtia, lukemassa tekstejä ja katsomassa näyttelyyn liittyvää videomateriaalia. Näyttelyesineet olivat peräisin maailman suurimmasta ja vanhimmasta haarniskakokoelmasta, Itävallan Universalmuseum Joanneumista. Kuvissa näkyvien haarniskojen ja puolihaarniskojen lisäksi näytteillä oli mm. kypäriä, hilpareita, keihäitä, miekkoja, musketteja, pistooleja ja tykki. Näyttely kertoi 1500-1700 -lukujen sodankäynnistä, mutta samalla laajemmin myös sen ajan historiasta, kulttuurista, muodista ja käsityötaidosta. Oppaan tarinoita kuunnellessa ja esineitä ja niiden yksityiskohtia fiilistellessä turnajaiset ja sodankäynnit heräsivät mun mielessäni eloon ja näin sieluni silmin aatelisherrat keekoilemassa viimeisen päälle muodinmukaisissa ja hienosti koristelluissa haarniskoissaan, köyhän väen lähtiessä sotaan suunnilleen pelkät tuohivirsut jalassa toivoen, että jotain peltiä riittää heidänkin päälleen ja suojakseen. Näyttelyä oli elävöitetty vielä taistelukohtauksella, jossa kahdessa alimmaisessa kuvassa näkyvä ns. piikkimiesten siili-puolustusmuodostelma oli valaistu savu- ja liekkiefektein, battle metalin soidessa taustalla. Näyttelyä katsomassa olevat pikkupojat olivat taistelusta ihan fiiliksissään ja kyllä se puri ihan mukavasti tällaiseen täti-ihmiseenkin. Mulla on tuosta ohjelmanumerosta videokin, mutta Blogger ei nyt jostain syystä suostu sitä lataamaan tänne. Muualla linnassa oli myös muita näyttelyyn liittyviä osallistuvampia elementtejä eli ns. ritaripisteitä, joissa saattoi mm. kokeilla haarniskaa ja ampua varsijousisimulaattorilla. Tykkään, että näyttelyn rakentamisessa on huomioitu lapsetkin, joita voi muuten olla joskus hankalaa saada houkuteltua mukaan museoon. Suosittelisin näyttelyä, mutta se ehti jo päättyä lokakuun puolella.

Edit: onnistuihan se videon liittäminen sittenkin!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti