keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Älä ole kärttypää

Useimmilla varmaan löytyy lähipiiristä joku ihminen, joka muuttuu ateriavälin venyessä tai liian keveiden aterioiden välissä oikein kunnon kärttypääksi, jonka seurassa olemisesta ei sillä hetkellä kukaan nauti. Tiedättehän, se hirviöksi äityvä tyyppi, joka talttuu palalla suklaata, niissä Snickersin mainoksissa? Tai ehkä olet itse tuo tyyppi?

Mullakin on lähipiirissäni ihminen, joka kärsii tällaisista verensokerin notkahduksista, ja jonka verensokerin notkahduksista myös lähipiiri saa kärsiä. En epäile yhtään, etteikö vaiva ole ihmiselle itselleen rasittava ja epämiellyttävä, mutta olen kyllä sitä mieltä, että muuten terveellä ihmisellä esiintyessään (diabeetikot ovat eri asia) ja jatkuvasti toistuessaan se kertoo tietynlaisesta laiskuudesta sekä omasta terveydestään ja sosiaalisista suhteistaan vastuun ottamisen puutteesta. Jos tietää, että liian vähäinen tai harvavälinen syöminen johtaa kiukkukohtauksiin, niin miksei silloin panosta riittävän tuhtiin ja riittävän usein tapahtuvaan ruokailuun? Tokihan se vaatii pientä vaivannäköä, suunnitelmallisuutta sekä mahdollisesti eväiden valmistamista ja mukana kantamista, mutta jos oman terveyden ja myös ympärillä oleviin ihmisiin vaikuttavan mielialan priorisoi yhtään korkealle, niin tuon vaivan on valmis näkemään. Väkisinkin alkaa nälkäraivareiden toistuessa toistumisen perään miettiä, että välittääkö tuo tyyppi itsestään tai perheestään/läheisistään/ystävistään/työkavereistaan ollenkaan? Kyllä aikuisen ja muuten ns. terveen ihmisen pitää pystyä ottamaan itsestään ja syömisistään sen verran vastuuta, että tulee sosiaalisiin kohtaamisiin riittävillä energiatasoilla ja siten myös riittävän hyvällä mielialalla varustautuneena!

Se, miten koostetut ateriat ja millaiset ateriavälit kullekin sopivat, on yksilöllistä ja jokaisen täytyy asia omalla kohdallaan selvittää. Jos verensokerit vetävät siitä huolimatta, että yrittää syödä hyvin, edelleen vuoristorataa ja kiukkukohtauksia tulee, niin kannattanee käydä lääkärin pakeilla pois sulkemassa myös mahdolliset ongelmaa aiheuttavat vakavammat ongelmat. Kyse on monesti kuitenkin asiasta, joka korjaantuu omia elämäntapoja ja ruokavaliota sopivammaksi tuunaamalla. Snickersin syöminen ei taida olla kenellekään se paras hoito ongelmaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti