tiistai 20. joulukuuta 2016

Sanani vuodelle 2017: EXPLORE

 
Vuoden vaihteen rituaaleihini on jo useamman vuoden ajan kuulunut Susannah Conwayn luoman Unravel the Year Ahead -työvihkon täyttäminen ja sama homma kutkuttelee jälleen mieltä vanhan vuoden käydessä vähiin ja uuden odotellessa jo ihan nurkan takana. Tykkään ajatuksesta summata menneen vuoden tapahtumat ja opit sekä orientoitua tulevaan käyttäen kompassina itse valittua "tukisanaa", joka on apuna vietäessä elämää eteenpäin haluttuun suuntaan.

Aiempina vuosina olen käyttänyt Susannahin työvihkoa lähinnä vuoden vaihteeseen sijoittuvan itsereflektion välineenä enkä ole satsannut sen enempiä energioita itselleni sopivan sanan valintaan. Näin ollen olen myöskin unohtanut valitsemani sanan hyvin nopeasti vuoden vaihtumisen jälkeen eikä vihkon täyttämisestä ole ollut sellaista pidempiaikaista hyötyä, jollaista siitä voisi saada, jos etenisi Susannahin ohjeiden mukaan. Nyt haluan kokeilla tätä hommaa ihan kunnolla ja valitsen suuntaviittasanani ajatuksella, jo ajoissa ennen työvihkon täyttämistä ja vuoden vaihtumista. Susannah on jopa luonut viiden päivän mittaisen, maksuttoman, helpon sähköpostikurssin, joka auttaa oman sanan löytämisessä!

Kuulostaako hassulta? Ainakin mua ajatus viiden päivän mittaisesta sananlöytämiskurssista hieman hymyilytti alkuun, mutta käytyäni "kurssin" tehtävät läpi ja hihkuessani ilosta löydettyäni oman sanani, jonka kanssa nyt suuntaan innosta piukkana kohti uutta vuotta, en voi kuin olla tyytyväinen siihen, että päätin tätäkin "hömppää" kokeilla.

Mun sanani tulevalle vuodelle on EXPLORE, jolle löytyy monia suomen kielen vastineita: tutkiminen, tutustuminen, kokeileminen, tutkaileminen, tutkimusretkeileminen... En ole vielä ihan varma siitä, minkä suomenkielisen sanaversion kanssa lähden tulevaa vuottani viettämään - eiköhän se tässä pian selkene. Joka tapauksessa tämä sana tarkoittaa mulle uteliasta ja ihmettelevää asennetta suhteessa sekä maailmaan, jossa elän, että siihen minään, joka musta on tullut tai on tulossa. Tämän sanan kautta sekä katselen, kuuntelen, haistelen, maistelen ja tunnustelen maailmaa avoimin aistein ja mielin, että käännyn omaa itseäni kohti, sisäänpäin - mutta avoimin mielin. Tuleva vuosi tulee olemaan tutkimusretki maailmaan ja omaan itseen. Tämä on juuri se, mitä nyt tarvitsen. Toivatpa tuleva vuosi ja terveyshaasteeni eteeni mitä tahansa, niin mun on pian aika irtautua potilaan roolistani ja kiinnostua maailmasta sekä siitä, mitä sillä voisi mulle olla kaiken tapahtuneen jälkeen tarjota ja mitä mä voisin sille tarjota. Tutkin maailmaa siis paljolti niin, että mielessäni on kysymys "mitä kaikkea musta voisikaan tulla isona". Samalla "exploroiminen" on kuitenkin myös paljon muuta: se on kiinnostusta kaikkea kohtaan, halua kokeilla uusia asioita, kykyä nähdä tutut asiat tuoreina, halua matkustella... Sitä maailman ja elämän nälkää, joka mussa kaiken kotona vietetyn ajan jälkeen kuplii ja pinnan alla kuohuaa. Ja kaiken tämän lisäksi sanalla on vielä yksi vivahde, joka liittyy asiaan, joka oli ainakin joskus mulle tärkeä - tutkimiseen tieteellisen tutkimuksen teon merkityksessä ja maailman tarkasteluun ihmettelevän tutkijan asenteen kautta. Kun mä mietin tätä sanaa ja sitä, mitä se mulle merkitsee, niin musta tuntuu siltä kuin mun entinen, utelias ja ihmettelevä itseni hiljalleen taas heräisi eloon. Ehkä jos kuljen tulevan vuoden tämä sana suuntaviittanani, löydän myös tuon sairastelun alle piiloutuneen, kaikesta innostuvan puolen itsestäni?

Että mä olenkin nyt innoissani! Just nyt mulla on luottavainen olo sen suhteen, että tuopa vuosi eteeni mitä tahansa, niin tämän sanani tsemppaamana mä pystyn suhtautumaan kaikkeen tutkimusretkenä tai seikkailuna. Mun sanani on aktiivinen, positiivinen ja jännittävä. Sen avulla kaikessa on toivottavasti mahdollista nähdä jotain hyvää.

Unelmoiminen oli toinen sana, joka kilpaili tiukasti tutkimusretkeilemisen kanssa vuoden sanaksi pääsystä. Tykkäsin siitä erityisesti siksi, että unelmoiminen on vähemmän aktiivinen sana kuin tutkimusretkeileminen - unelmoimisessa maailmankaikkeudelle annetaan vapaat kädet päättää siitä, miten unelma tulee toteutumaan, mikä kiehtoo tällaista toipumassa olevaa kontrollifriikkiä. Tutkimusretkeileminen vei kuitenkin voiton, ainakin tällä erää. Ainahan voin kuitenkin tarvittaessa sanaani matkan varrella muuttaa, kuten Susannahkin muistuttaa. Nyt olen kuitnekin jo rakastumassa tutkimusretkeilemisen ajatukseen...

Seuraava askel on sitten printata Susannahin luoma työvihko ja lähteä sitä valitsemani sana mielessäni täyttelemään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti