keskiviikko 3. toukokuuta 2017

Joul... eikun vapun viettoa mökkimaisemissa


Että sellainen vappuviikonloppu! Mökille piti päästä, vaikka sääennuste varoittelikin aikamoisesta myräkästä. Aaton aattona räntää vihmoi vaakatasossa vauhdilla 10 m/s ja lämpötilat taisivat olla ajoittain pakkasenkin puolella, sillä aattoaamuna mökin piha oli viisisenttisen lumivaipan peitossa. Aattoiltaa kohti taivas sentään alkoi sitten jo kirkastua ja päästiin jopa grillaamaan - edellisiltana grillaushaaveet oli saatu unohtaa ja kupujen täyttäminen oli tapahtunut pakastepizzalla ja purkkihernekeitolla...

 

Jo useasti paikkailtu mökkigrilli tosin oli sitä mieltä, että hernekeittopäivämme saisivat jatkua ja lakosi polvilleen miehen alkaessa latoa siihen hiiliä, mutta emmehän me antaneet sen lannistaa, vaan kyykkäilimme maamalligrillimme äärellä paritkin herkut pidennetyn viikonlopun mittaan. Aattona herkuteltiin erittäin maukkailla thaikkulaistyylisillä kanavartailla, teenpä toistekin.   


Toukokuun ensimmäisen päivän elikkäs vappupäivän aamu olikin sitten huhtikuun viimeisten päivien vastakohta, ja sehän mulle sopi: mökkijärvi oli lähes tyyni ja aurinko helotti siniseltä taivaalta. Järvellä näkyi parveilemassa joukko joutsenia, yksi yksinäinen kurki, sorsia, telkkiä ja lokkeja. Ihan vielä ei tarjennut nauttia aamukahveja laiturilla, kuten tykkään kesäisin tehdä. Haravoimme mökin pihaa paksuimmasta lehtikerroksesta ja kissatkin pääsivät ulos valjastelemaan ja haistelemaan kevättä.
 
 
 
En ole jaksanut lukea tämän vuoden puolella vielä yhtään ainoaa romaania (!!), ja tarkoitus oli korjata tuo asia mökillä ollessa. Kovin pitkälle en tuossa Coelhossa ennättänyt, mutta sainpahan kirjan aloitettua, toivottavasti lukuinto pysyy hengissä myös täällä kotona. Kissat sen sijaan jatkoivat mökilläkin ahkerasti kotona hyvin hallitsemansa homman eli laiskottelun parissa.
 
 
Vapunpäivänä oli mukavaa panostaa kokkailuunkin, kun kelit suosivat grillailua, ja lounas onnistuikin yli odotusten. Ihmettelen, miksi en ole aiemmin grillannut tankoparsaa, sillä siitä tulee grillissä ihan älyttömän maukasta ja suussa sulavaa! Grillin kautta salaattiin kulkivat myös paprikat. jotka hiillostamisen jälkeen kuorittiin ja viipaloitiin reiluiksi viipaileiksi. Punasipulit suolattiin ja sokeriherneet kiehautettiin nopeasti suolavedessä. Kastikkeeseen tuli muun muassa pähkinäöljyä, mikä antoi ruokaan jännän säväyksen, ja koko komeus koristettiin vielä pähkinärouheella. Ai että. Meillä tämä toimitti alkuruoan virkaa, pääruoaksi syötiin grillattua lohta, mutta mikä jottei tämä toimisi isona annoksena kevyenä pääruokanakin. Resepti jää varmasti käyttöön.

Olisi tuolla mökin rauhassa viihtynyt pidempäänkin, harmitti lähteä pois juuri kun mökki oli saatu kunnolla lämpimäksi ja kelitkin alkoivat olla kohdillaan. Jäin kaipaamaan kiireetöntä kirjan lukemista ja kunnon kamera kädessä pihamaalla ja lähimetsässä maleksimista - se alkuperäinen mökkireissua inspiroiva tekijä kun oli viettää vaputonta vappua keväisin mökin pihaan ilmaantuvassa sinivuokkomeressä kameran kanssa kontaten. Nyt kuvaaminen jäi näihin muutamaan vikana iltana kiireessä napattuun räpsyyn, alkupäivät vuokkoparat viruivat kylmissään lumen alla.
Mukava mökkireissu se oli kuitenkin kaiken kaikkiaan, toivottavasti päästään pian uudestaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti