tiistai 27. kesäkuuta 2017

Kimmo Kaivannon näyttelyssä

Oli viime viikolla asiaa Tampereelle ja pitihän reissuun Museokortin vingutustakin yhdistää, kun tuota mainiota korttia on tullut viimeisen puolen vuoden aikana käytettyä ihan harmillisen vähän. Mitään tiettyä must see -näyttelyä ei ollut valmiiksi mielessä, mutta lyhyen netin pläräämisen jälkeen päädyimme miehen kanssa valitsemaan kohteeksemme Sara Hildenin museon ja Kimmo Kaivannon näyttelyn siellä. Olin jo aiemmin nähnyt kuvia joistain Kaivannon töistä näyttelyssä vierailleen Facebook-kaverini seinällä ja kiinnostukseni oli herännyt.

Jaa kuka Kimmo Kaivanto? Pakko myöntää, että nimi tai Kaivannon työt eivät olleet mulle ennalta tuttuja, vaikka näin jälkikäteen aihetta tutkailtuani tajusin kyllä törmänneeni Kaivannon töihin jo aiemminkin esimerkiksi Helsingin rautatieasemalla ja Tampere-talon aulassa. Sara Hildenin museon sivuilla Kaivantoa kuvaillaan seuraavasti:

"Taidemaalari, kuvanveistäjä, piirtäjä ja graafikko Kimmo Kaivanto (Tampere 1932 – Helsinki 2012) tunnetaan luontoaiheisista ja yhteiskunnallisesti kantaaottavista teoksista sekä ultramariinin sinisestä väristä, "Kaivannon sinisestä". Kaivanto opiskeli Taide-teollisessa oppilaitoksessa 1953–54. Taiteellisen työnsä rinnalla hän teki myös julisteita, lavastuksia ja kuvituksia. Kaivannon teokset liittyvät modernin taiteen jatkumoon. Värin, viivan ja viivastojen ohella teoksissa korostuvat muoto, tila ja sommittelu."

Sara Hildenin museon Kaivanto-näyttely koostui 128 työstä vuosien 1961-1992 väliltä ja mukana oli niin maalauksia, veistoksia, piirustuksia kuin grafiikanvedoksiakin. Varhaiset työt olivat abstrakteja, kun taas 1970-luvulla ne muuttuivat esittävämmiksi ja kantaaottavammiksi. 1980-luvun jälkeen seurasi sitten ekspressiivisempi ja henkilökohtaisempi vaihe.

Näyttelyä kiertäessämme sivuutimme 60-luvun työt aika nopeasti, abstraktit viivastruktuurityöt eivät ihan puhutelleet, samoin Kaivannon myöhäisvaiheen työt jättivät vähän kylmiksi. Mutta nuo 1960-luvun lopun ja 1970-luvun työt, niistä tykkäsimme! Emmekä varmaankaan ole ainoita näyttelyvieraita, joille joitain maalauksista katsellessa tuli aika vahva montypythonmainen fiilis? Selkeästi saman aikakauden töitä, vaikka Kaivanto kertoikin videolta saaneensa vaikutteita mm. Kafkalta.

Alla kännykkäräpsyjä näyttelyn kovimmin kolahtaneista töistä:
 

 
 
 
 
 

Kaivannon näyttely on esillä Sara Hildenin museossa Tampereen Särkänniemessä 3.9.2017 saakka, menkää ihmeessä käymään! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti