tiistai 20. kesäkuuta 2017

Retki Aulangonjärven ympäri

Olen monet kerrat kavunnut Aulangon näkötornin huipulle ja ihaillut alhaalla aukeavaa järvimaisemaa, mutta eipä ole tullut mieleen lähteä järveen ja sen rantoihin sen tarkemmin tutustumaan. Viime talvena törmäsin sitten netissä - olisikohan ollut jossain blogissa - postaukseen, jossa kerrottiin mukavasta pikku päiväretkestä Aulangonjärven ympäri, ja pistin vinkin mieleen tulevaa kesää odottamaan. Viime viikon torstaina sää ja olotila vaikutti otolliselta retkeä ajatellen, joten pakkasin kameran, vesipullon, välipalaa ja kahvitermarin laukkuun ja polkaisin pyörällä Aulangon ulkoilumajalle, jonka pihalta opastettu kierros lähtee.

Mittaa kierrokselle kertyy noin kuusi kilometriä ja reitti on pääosin helppokulkuinen ja maastoltaan tasainen - vain yksi isompi nousu, tai lasku, kiertosuunnasta riippuen, osuu matkan varrelle. Tällainen rapakuntoinen vaeltajakin jaksoi kierroksen siis hyvin tehdä, varsinkin kun köpötteli hissuksiin ja pysähteli yhtenään tarkastelemaan maisemia ja kaikkia luonnon ihanuuksia kameran linssin läpi. Kuulemma tämän reitin kiertää helposti puolessatoista, kahdessa tunnissa, jos liikkuu reipasta tahtia, mutta itse viihdyin järvenrantamaisemissa useampia tunteja.

Reitti oli merkitty keltaisin puihin ja viittoihin maalatuin merkein ja ajoittain jouduin kyllä risteyskohdissa arpomaan, mihin suuntaan seuraavaksi lähteä, mutta järven ympäri suuntautuva lenkki kun oli kyseessä, niin ei ollut hirveän vaikeaa päätellä, mikä polku valita. Toivoisi silti, että opasteet olisivat niin selkeät ja yksiselitteiset, että matkan päällä oikeaa reittiä ei tarvitsisi arvuutella.

Valokuvaamisen kanssa ei mennyt tällä kertaa ihan putkeen: huomasin noin puolessavälissä matkaa, että linssin tärinänvaimennin on jäänyt viimeisimmän jalustalta kuvaamisen (josta taitaa olla jo pieni ikuisuus...) jäljiltä off-asentoon, joten enemmän tai vähemmän tärähtäneitä kuvia tuli otettua keskimääräistä enemmän, ja viime kesänä hommaamani polarisaatiosuotimen olemassaolokin muistui mieleen vasta reissun loppupuoliskolla. Vaan ei se mitään, mulla oli mukavaa ja ehkäpä ensi kerralla muistan ennen kuvaamaan lähtemistäni tarkistaa kameran asetuksetkin! Tarkoitus olisi jossain vaiheessa lähteä tuonne uudelleen kuvailemaan ihan kunnolla, paremmilla voimilla ja jalustan kanssa. Tässä kuitenkin jokunen räpsy tämänkertaiselta kierrokselta: 

Ihana vihreys ja puiden oksien ja lehtien väleistä siivilöityvä valo.

Kurjenpolvi kukkii. Myös kielot olivat upeasti kukassa ja bongasinpa vielä muutaman viimeisen valkovuokonkin.

Rantamaisemaa.

Vanhat portaat vievät järven rantaan. Viimeisellä portaalla oli mukavaa istuskella ja hörppiä termarikahvit.

Näkymää portaiden alkupäästä.

Järvikierroksen alkuosa taivalletaan tällaisia leveitä, helppokulkuisia kävelyteitä pitkin.

Puita ja saniaisia - kantarellimaastoja?

Pitkospuut vievät rantaan...

...venerantaan.

Kelpaa täällä soudella ja kalastella.

Rentukoita.

Uimarannalla oli iloa ja elämää.

Seuraa keltaisia merkkejä.

Taas sukellettiin rannan tuntumaan, järvinäkymää pitkospuilta.

Se on kesä ny.

Ensi kerralla uikkarit mukaan. Kirkasvetinen järvi houkuttaa uimaan.

Rantabaanaa.

Lisää pitkospuita. Aika rauhassa sai näinkin kauniina päivänä kävellä, vastaantulijoita ei ollut monta.

Oi mikä ihana ilta.

Siinä oli hyvä istahtaa nauttimaan maisemista ja tankkaamaan.

Elämän kiertokulkua.

Pönöttäjä.

Pitkospuiden päässä, grillauspaikan (joka ilmoittelee itsestään kuvassa savunverhona) kohdalla otettiin tiukka käännös oikeaan ja reisi- ja pakaralihakset joutuivat kiipeämishommiin.

Puolet rinteestä noustu, Kärmeskalliota kohti reidet krampissa - paitsi että sitä kalliota ei sitten koskaan tullut vastaan! Olisi vissin pitänyt kääntyä nousun jälkeen vasemman sijaan oikealle? No ehkä ensi kerralla sitten.

Nousun ja metsäpätkän jälkeen päästiin nauttimaan hiekkatiestä ja vehreästä peltomaisemasta.

Tässä kohtaa alkoi meikäläisen koneesta jo bensa loppumaan. Vielä piti kuitenkin taivaltaa pieni matka metsässä ennen kuin päästiin perille Aulangon ulkoilumajalle. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti