maanantai 9. lokakuuta 2017

Mielenrauhaa verkkokursseilta ja sovelluksista etsimässä


Erilaiset verkkokurssit ja sovellukset ovat tällaisen pitkäaikaissairaan, jonka on terveydentilansa vuoksi hankala pystyä sitoutumaan säännöllisesti tiettyinä päivinä, tiettyyn aikaan ja tietyssä paikassa tapahtuviin harrastuksiin, mutta joka kuitenkin haluaisi jaksamisensa mukaan ja omaan tahtiinsa harrastaa erilaisia asioita, pelastus. Mä haaveilen erilaisille kodin ulkopuolella tapahtuville kursseille ja harrastuksiin osallistumisesta ja jokusen kerran olen jollekin työväenopiston kurssille ilmoittautunut ja osallistunutkin, mutta harvemmin olen saanut suoritettua kurssia kokonaan, koska olen joutunut jättämään harjoituskertoja huonovointisuuden takia sen verran usein väliin, että olen lopulta pudonnut opetuksessa kärryiltä eikä kurssin jatkaminen ole sen jälkeen tuntunut enää mielekkäältä. Osa työväenopistonkin kursseista on myös varsin hinnakkaita ja sellaisia, että niille joutuu sitoutumaan sekä syys- että kevätlukukaudeksi, mikä vähentää osallistumisintoa, jos rahat ovat vähissä ja jos terveydentilan takia ei pysty ennakoimaan, onko kunto vielä esimerkiksi keväällä sellainen, että se sallii kurssin jatkamisen.

Viimeisin epäonnistunut kurssikokeiluni oli qigong- ja taijikurssi, joka kesti koko lukuvuoden. Ajattelin, että kyllähän mä nyt kerran viikossa tapahtuvasta kiinalaismummojen aamujumpasta selviän, mutta liikoja luulin itsestäni. Kevätlukukauden alussa oli mentävä anelemaan puolikasta kurssimaksua takaisin ja onneksi se lopulta onnistuikin, vaikka kuulemma yleensä ei ole tapana maksuja palauttaa. Sen jälkeen olen tyytynyt toistaiseksi harrastamaan asioita ihan vaan itsekseni kotona, vaikka kaipaankin kodin ulkopuolelle lähtemistä ja asioiden tekemistä toisten ihmisten seurassa. Jos on vaikka vähän huonompi päiväkin, niin esimerkiksi kevyen liikunnan harrastaminen kotona voi onnistua, kun energiaa säästyy siinä, kun ei tarvitse ensin laittautua ihmisen näköiseksi ja fillaroida paria-kolmea kilometriä pakkasessa harrastuspaikalle. 

Verkossa tai sovellusten avulla tapahtuva harrastaminen vaatii tietysti vähän eri tavoin aloitteellisuutta ja itsensä motivoimista kuin valmiiksi aikataulutetut harrastukset ja joskus on hankalaa saada itsensä tarttumaan toimeen. Se, onko kyseessä ilmainen vai maksullinen verkkokurssi tai sovellus, saattaa vaikuttaaa jonkin verran harrastusinnokkuuteen - jos palveluun on kuluttanut vähiä rahojaan, niin ei rahojaan halua heittää hukkaan. Tietysti jos harrastukseen on tosi kova palo, niin ilmaiskurssit jo itsessään motivoivat, mutta uutta harrastusta kokeillessa tai vanhaa elvyttäessä pienen rahamäärän sijoittaminen harrastukseen voi olla harjoittelua kannustava tekijä.

En ole nyt vähään aikaan harrastanut mitään aktiivisesti ja säännöllisesti, vaikka mieli on tehnyt elvyttää vanhoja harrastuksia ja aloittaa uusia. Luettuani Jäljet kehossa -kirjan ja kirjoitettuani auki ajatuksiani traumoista, stressistä ja stressin hoidon tärkeydestä muistin taas, miten tärkeää olisi harrastaa asioita, jotka saavat olemaan läsnä omassa kehossa ja nykyhetkessä. Aion ryhtyä elvyttämään taas meditaatio- ja joogaharrastuksiani, jotka ovat olleet ihan liian kauan tauolla, ja valokuvausharrastukseenikin, jolla on ollut mulle aikanaan iso terapeuttinen merkitys, haluan ryhtyä panostamaan. Helpoimmalta tieltä päästä taas kiinni säännöllisiin harjoituksiin tuntuu ladata puhelimeen tarkoitukseen sopivia sovelluksia, katsoa netissä tallenteita tai ilmoittautua verkkokurssille. Niinpä puhelimeni ruudulla komeilee nyt Headspace-meditaatiosovelluksen kuvake, ja ostaa päräytin myös aika lailla ex tempore Digiviikon kunniaksi hyvässä alennuksessa olleen valokuvauskurssin, jonka ilmoitus sattui silmääni Facebookia selaillessa, mutta jota olin katsellut jo aiemmin vähän sillä silmällä - kyseessä on Antti Karppisen Kuvaamisen taito -verkkovalmennus, jolla opiskellaan kuvaamisen perusteet ja vähän muutakin. (Uusi talvitakki taisi jäädä tämän kurssihankinnan myötä nyt sitten ostamatta, vaan kaipa tuolla vanhalla vielä yhden talven pärjää...) Vaan miten innostua jälleen joogaamaan? Pitäisi löytää nettijoogapalvelu, jossa tarjotaan riittävän kevyitä ja lyhyitä, kunnolleni sopivia harjoituksia, ja mieluiten vielä ilmaiseksi tai pikkurahalla ja niin, että maksun voi suorittaa laskulla tai verkkopankissa (koska en omista luottokorttia enkä jaksa perehtyä PayPaliin). Ehkäpä joogailutsemppi löytyy täältä?   

Tästä kaikesta päästään nyt kysymykseen siitä, että keräänkö mä itselleni näillä stressinhoidollisilla toimenpiteillä lisää stressiä haaliessani kerralla liikaa tekemistä, kun energiavarani ovat rajalliset ja elämässä on muitakin asioita hoidettavana. Meditaatio ja jooga kietoutuvat kuitenkin luontevasti yhteen ja aion aloittaa harjoitusten tekemisen todella maltillisesti, ja valokuvauskurssiakin aion suorittaa katsomalla videon silloin tällöin ja viemällä itseni sen jälkeen ulos kävelylle kameran kanssa - ulkoillahan pitäisi joka tapauksessa.

Tässähän alkaa jo vähän innostua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti