keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Hurahdin nykysirkukseenEn ole koskaan ollut erityisen kiinnostunut sirkuksesta tai edes käynyt sirkuksessa. Sirkus on tarkoittanut mulle Sirkus Finlandian tyyppistä perinteistä sirkusta räikyvine värimaailmoineen, klovneineen, eläinnumeroineen, äänekkäine tirehtööreineen ja maneeseineen, muunlaisesta sirkuksesta en ole oikein tiennytkään. Viime viikonloppuna päädyin kuitenkin pikkujoulujen merkeissä vierailemaan Espoon kulttuurikeskuksen Louhisalissa katsomassa Circo Aereo -nykysirkusryhmän Kinema-nimistä esitystä ja se oli mulle ihan tajunnan räjäyttävä kokemus. Sirkustahan on muunlaistakin kuin sitä perinteistä hassuttelua! Nykysirkushan on taidetta!

Eniten Circo Aereon esityksessä kiehtoi - no, kaikki! Lumouduin siitä kokonaisuudesta, jonka samanaikaisesti yksinkertaisen hillitty ja dramaattinen lavastus ja puvustus, musiikki, videoprojisoinnit, hieman vino huumori ja taiturimaisesti esiintyvät ihmiskehot muodostivat. Kyseessä oli selkeästi sirkusesitys jonglööreineen, akrobaatteineen ja sirkusprinsessoineen, mutta samalla se oli jotain paljon enemmän, uskomattoman hienosti rakennettu taiteellinen, taianomainen, ehkä tarinallinenkin, saumaton kokonaisuus. Circo Aereo kuvailee esitystä omilla sivuillaan näin:

"Lavalla kohtaavat elävä räsynukke, maailman suuripäisin mies ja itsensä taisteluun haastava hurjapää. Jonglööri koettaa selvitä myrskytuulesta ja akrobaatti purukumin lailla venyvistä raajoistaan.

Kansainvälinen taiteilijajoukko auttaa, häiritsee ja estelee toisiaan sattumanvaraisella logiikalla. Kuvat muuttuvat eläviksi ja liikkeet ja kehot monistuvat kuin kaleidoskoopissa."

Esitys kesti hieman reilun tunnin ja aika kului kuin siivillä, kelloa ei tullut vilkuiltua kertaakaan. Louhisalista poistuessa olo oli ilahtunut ja vähän herkistynytkin. Tällaista lisää! Aion laittaa Circo Aereon seurantaan, ehdottomasti aion mennä katsomaan tämän suomalaisen, kansainvälisestä sirkustaiteilijajoukosta koostuvan nykysirkusryhmän esityksiä jatkossakin, kun sellaisia sattuu sopivasti kohdalle. Helsingin Sanomat vertasi Kinemasta kirjoittamassaan arvostelussa Circus Aereota Circue du Soleiliin, joten alkoipa myös tämän ranskalaisen nykysirkusryhmän toiminta nyt kiinnostaa. 

Että kiitosta vaan pikkujoulujemme järjestäjälle, joka keksi meidät tätä esitystä katsomaan viedä! On aina mahtavaa kokea uusia asioita ja löytää uusia, kiinnostavia juttuja, jotka synnyttävät halun tutkia asiaa lisää. Tämä sirkuskokemus oli selkeästi yksi tämän kuluvan, vähiin käyvän vuoden kohokohtiani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti