torstai 22. helmikuuta 2018

Onnistuneita ja ei ihan niin onnistuneita luonnonkosmetiikkakokeiluja

 
Olen jo useamman vuoden käyttänyt hygieniatuotteinani pääosin luonnonkosmetiikan tuotteita. Ihon puhdistaminen ja kosteuttaminen tapahtuu käytännössä kokonaan luonnonkosmetiikalla, hius- ja meikkituotteista luonnonkosmetiikkaa on tällä hetkellä noin puolet (meikkaan nykyisessä elämäntilanteessani niin vähän ja harvoin, että tuntuu hulluudelta ostaa huonosti säilyviä luonnonkosmetiikan meikkituotteita, jotka joutuu sitten heittämään lähes täysinä muutaman käyttökerran jälkeen roskiin päiväyksen mentyä jo umpeen). Tuotteiden vaihtoa synteettisistä luonnonkosmetiikkaan on motivoinut haluni vähentää sitä myrkkykuormaa, jonka elimistöni joutuu päivittäin käsittelemään. Krooninen sairaus ja lääkitykset antavat elimistön myrkynpoistosysteemille jo itsessään sen verran työtä, että koen tarpeelliseksi minimoida muiden elimistööni menevien toksiinien määrän siinä määrin kuin se on mahdollista. 

Olen synteettisistä kosmetiikkatuotteista luonnonkosmetiikkaan siirtyessäni vaihtanut synteettiset tuotteet aina tyhjentyvä purkki kerrallaan luonnollisempiin ja olen löytänyt jo monia sellaisia luonnonkosmetiikan tuotteita, jotka olen todennut niin hyviksi ja hinta-laatu -suhteeltaan sopiviksi, että olen päätynyt ostamaan niitä kerta toisensa jälkeen. Osaan kokeilluista tuotteista en taas ole ollut tyytyväinen ja paremman tuotteen etsiminen on saanut jatkua. 

Ajattelin nyt aloittaa tällaisen postaussarjan, jossa kirjaan ylös kokemuksia testaamistani luonnonkosmetiikan tuotteista - onpahan sitten itselläni muistissa, mitä tuotteita kannattaa ostaa uudestaan ja mitä ei, ja ehkäpä joku muukin interwebsin selaaja hyötyy näistä teksteistä. Taustatietona mainittakoon, että ihoni on jotakuinkin pintakuiva sekaiho ja budjettini, jolla tuotteita testaan, ei ole suuren suuri, eli lähinnä käytän edullisempien luonnonkosmetiikkasarjojen tuotteita. 


Schmidt's Ylang-Ylang & Calendula deodorantti

En muista monesko Schmidt's:n voidedeodorantti tämä mulla oli, aika monta on tullut sudittua loppuun. Schmidt's:n dödöt ovat parhaita luonnonkosmetiikan puolelta testaamiani deodorantteja: eivät juuri tahraa ja pitävät hien hajun tehokkaasti päivän ajan kurissa. Ylang-Ylang & Calendula ei ollut tarjolla olevista tuoksuista suosikkini, mutta ihan ok se oli kuitenkin ja tuli käytettyä viimeiseen muruun asti - eikä vähiten siitä syystä, että hintaa yhdelle stickille tulee ostopaikasta riippuen noin 15-18 euroa, mikä on mielestäni aika paljon deodorantista. Olen tuon hinnan kuitenkin valmis maksamaan testattuani lukuisia edullisempia, mutta paljon tehottomampia luonnonkosmetiikan dödöjä. Suosikkituoksuni Schmidt's:n stickeistä on Bergamot & Lime, ja niin tuntuu olevan aika monen muunkin, sillä kyseisen tuotteen hyllypaikka on kaupoissa tosi usein tyhjänä, minkä vuoksi on tullut testattua sitten tuoksua jos toistakin. Korkeahkon hinnan lisäksi ainoa miinuspuoli näissä deodoranteissa on ollut se, että kainaloni ovat hiljalleen ryhtyneet näyttämään ärtymisen merkkejä Schmidt's:n päivittäisen käytön jäljiltä, minkä vuoksi olen siirtynyt kotipäivinä käyttämään Madaran hellävaraisempaa, mutta pidoltaan heikompaa yrttideoa. Epäilen kainaloiden ihon ärtymisen liittyvän deodorantin sisältämään ruokasoodaan. Kovasti toivon, etten joudu näistä deoista enää luopumaan, mutta jos niin kävisi, niin sitten pitänee testata vielä Schmidt's:n ruokasoodatonta, herkälle iholle tarkoitettua stickiä.  


YA Naturae puhdistusvaahto kasvoille

Yliopiston Apteekin oman, laadukkaan ja hinnoiltaan edullisen luonnonkosmetiikkasarjan kasvojen puhdistusvaahtokin on jäänyt mulla jonkinasteiseen vakkarikäyttöön, tämä taisi olla toinen loppuun käytetty purtilo. Kyseessä on mukavasti vaahtoava, miedon tuoksuinen ja riittoisa vaahtoputsari, joka pesee ihon raikkaan puhtaaksi, muttei kuitenkaan kuivata, ja jossa on hinta-laatusuhde kohdallaan - YA:n verkkokaupassa tuotteen hinta näyttää olevan tällä hetkellä 11,20 euroa. Yleisesti ottaen suosin kasvojenkin puhdistuksessa ensisijaisesti palasaippuamuodossa olevia tuotteita niiden riittoisuuden, edullisuuden ja vähäpakkauksisuuden takia (tuotteesta ei jää käytön jälkeen muuta jätettä kuin pahvikotelo), mutta esimerkiksi reissatessa monien palasaippuoiden mukana kuskaaminen on vähän hankalaa, minkä takia mulla on kasvosaippuoiden rinnalla usein käytössä myös pullomuotoinen puhdistustuote. YA:n vaahtoputsari on ensimmäinen luonnonkosmetiikan puolelta testaamani vaahtomainen puhdistusaine ja tosiaan koen, että heti eka kokeilu osui nappiin eikä mulla ole tarvetta etsiä tälle tuotteelle korvaavaa vaihtoehtoa. Toki tätä tuotetta saa vain Yliopiston Apteekista ja heidän verkkokaupastaan, mikä hankaloittaa tuotteen saatavuutta meille, jotka emme asu kaupungeissa, joissa on YA. 


Lavera Mattifying Balancing Cream / päivävoide sekaiholle

Tämä oli ensimmäinen testaamani Laveran tuote eikä musta tämän käyttökokemuksen perusteella tullut Laveran fania. Ostin voiteen hätäpäissäni Citymarketin luonnonkosmetiikkahyllystä kauppareissun yhteydessä vanhan voiteen päästyä yllättäen loppumaan ja tarpeen uudelle päivävoiteelle ollessa akuutti. Voiteen kerrottiin olevan sekaiholle tarkoitettu tasapainottava, iholle mattapinnan muodostava päivävoide, mikä kuulosti mun korviini just hyvältä, ja niinpä ostin tuotteen testiin. Hintaa tuotteelle taisi tulla noin 18 euroa. Voide oli periaatteessa ihan ok - se kosteutti riittävän hyvin ja teki ihoon imeydyttyään mattaisen pinnan, jolle meikinkin levittäminen sujui. Silti, jokin tuon voiteen käytössä tökki. Voiteessa oli omituinen tuoksu ja levittämisvaiheessa iholle tuntui muodostuvan nihkeä, kalvomainen tunne. Eli vaikka lopputulos oli ihan jees, niin itse käyttökokemus ei ollut miellyttävä. Voisin ostaa tuotteen uudestaan, jos olisi pakko saada uusi päivävoide eikä muita luonnonkosmetiikkatuotteita olisi yksinkertaisesti tarjolla, mutta toivottavasti niin ei tarvitse tehdä. Tämän nyt ostamani tuotteen käytin kuitenkin aivan loppuun (kuten kuvasta näkyy), tarkan markan tyttö kun olen. En lähde tuomitsemaan tai dissaamaan Laveraa merkkinä tämän yhden kokemuksen pohjalta, sillä olen kuullut hyvää mm. heidän shampoistaan ja luulen sellaisen lähtevän jossain vaiheessa itsellänikin testiin.   


Madara Detox Blackberry White Clay / kirkastava kasvosaippua 

Kuten edellä kerroin, suosin kasvojen puhdistuksessa kotioloissa kasvosaippuoita. Tämä Madaran kirkastava, tehokas, kauniin lila ja hyvältä tuoksuva kasvosaippua on ollut jo pitkään suosikkini erityisesti kesäihon puhdistuksessa. Se puhdistaa jättäen raikkaan, muttei kiristävän tai nahkean (kuten voisi kuvitella saippuapalan kohdalla), tunteen. Mahdollisten silmämeikkien putsaaminen täytyy kuitenkin hoitaa muin keinoin, tämän saippuan silmiin joutuminen nimittäin kirvelee! Talvi-iholle tämä tuote voi päivittäisessä käytössä olla turhan kuivattava ja tehokas, Madaran tasapainottava kasvosaippua voi toimia silloin paremmin. Nyt tänä talvena ihoni on jostain syystä kaivannut tykimpiä puhdistusaineita ja olen käyttänyt tätä kirkastavaa saippuaa rinnan YA:n puhdistusvaahdon kanssa. Kasvosaippuiden ehdottomia plussia on niiden riittoisuus, edullisuus ja vähäjätteisyys (muovijätettä ei tule). Tämän Madaran kasvosaippuan normaalihinta on yhdeksän euron hujakoilla, ja itse vielä hamstraan saippuoita aina Madaran muutaman kerran vuodessa järjestettävästä 40%:n alesta, jolloin pienen ikuisuuden kestävälle palalle ei jää hintaa juuri mitään! Ihan mahtava tuote, suosittelen lämpimästi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti