Positiivinen yllätys: nyhtökaura

23.3.17Menetin eilen nyhtökauraneitsyyteni. Siinä se nyhtispaketti odotti mua S-Marketin viileähyllyssä hieman ennen iltaseitsemää, kun maleksin kaupan hyllyjen välissä ja mietin, mitä laittaa kotiin päästyäni iltaruoaksi. Onko kuumin nyhtisbuumi mennyt jo ohi, kun sitä on saatavilla vielä illallakin? Aiemmin nyhtökauran hyllypaikka on aina ammottanut kaupassa kuin kaupassa tyhjyyttään, kun olen mennyt tilannetta tarkastamaan. Huhun mukaan hipsterit ovat jonottaneet kauppojen ulkopuolella jo ennen kauppojen avaamisaikaa päivinä, joina nyhtishyllyjä on ollut määrä täydentää. Nyt sinne hyllyyn jäikin vielä yksi paketti, kun en arvannut kahta kerralla ostaa, jos en tuotteesta vaikka tykkäisikään. Olisi vaan pitänyt ottaa se toinenkin paketti!

Nimittäin: nyhtökaura oli siinä määrin helppo, täyttävä, kohtuuhintainen ja hyvän makuinen raaka-aine, että kokkailenpa siitä mielelläni toistekin, jos vaan tuotetta kaupasta bongaan. Nyhtiksen kehittäjä Gold&Green valmistaa nettisivujensa mukaan tuotetta kolmen eri makuisena (nudena eli maustamattomana, tomaatilla sekä savupaprikalla ja lehtipersiljalla ryyditettynä, ja vielä limen lehdillä, seesaminsiemenillä ja inkiväärillä maustettuna) ja mulle sattui tuo viimeksi mainittu Aasia-versio, joka sopi mulle oikein hyvin, tykkäänhän muutenkin kokkailla aasialaishenkistä ruokaa. Nappasin reseptin  nyhtökaurapaketin etiketistä eli riisinuudeliwokilla mentiin, reseptiä syöjien makutottumuksiin hieman soveltaen (mieheni ei tykkää sienistä, joten siitakesienet vaihtuivat mungpavun ituihin).

Kokkailu oli helppoa ja nopeaa, nyhtökauralle kun riittää pelkkä lämmittäminen ja muutkin raaka-aineet olivat nopeasti kypsyvää sorttia. Täytyy myöntää, että mulla oli hienoisia ennakkoluuloja nyhtiksen makuun ja rakenteeseen liittyen, johtuen ehkä ei-niin-positiivisista tofukokemuksistani, mutta ainakin tämä maustettu versio oli erittäin positiivinen kokemus ja proteiinin rakennekin oli miellyttävä, sopivan mehevä ja pureskeltava. Mikä parasta, nyhtiksestä valmistettu ruoka piti pitkään nälkää. Kasvisruokien liiallinen keveys on ollut mulla usein syynä siihen, ettei niitä kasvisruokapäiviä tule kovin usein pidettyä.

Nyhtökaura valmistetaan kaurasta, härkäpavuista, herneproteiinista, vedestä, suolasta ja rypsiöljystä ja se valmistetaan myllyissä, joissa on voitu käsitellä gluteeniviljoja, eli täysin gluteeniton tuote nyhtis ei ole eikä se myöskään sovi esim. paleoruokavalioon. Itse kun olen viime aikoina siirtynyt täyspaleosta lähinnä lehmänmaidottomaan ja gluteenittomaan ruokavalioon eikä mulla ole keliakiaa, niin katson, että nyhtökauran käyttö silloin tällöin sopii hyvin ruokavaliooni. Tuote ei ole raskaasti prosessoitu, vaan se valmistetaan mekaanisesti käsittelemällä, sekoittamalla, hiertämällä ja kuumentamalla, ja raaka-aineet ovat vastuullisesti tuotettuja ja geenimuuntelusta vapaita, mikä on myöskin erinomainen asia.

Loistava keksintö siis kaikin puolin tämä nyhtis. Tyytyväinen kuluttaja kiittää ja lähtee lämmittämään annoksen eilistä nyhtiswokkia myöhäiseksi lounaaksi. 

You Might Also Like

0 kommenttia

Ilahdun, jos jätät jäljen käynnistäsi.