Karpaloinen chia-vispipuuro

15.2.18


Ryhdyin eilisen postauksen jälkeen sanoista tekoihin ja kaivelin talteen keräämieni vanhojen, hyväksi todettujen, paleoystävällisten ja vähähiilaristen reseptien joukosta esiin joitakin, jotka haluan tauon jälkeen ottaa taas säännölliseen käyttöön. Yksi näistä resepteistä on Wellberries-Tuulian chia-puolukkapuuroresepti, jonka olen moneen otteeseen herkulliseksi ja helpoksi todennut. Se on raakapuurona jotain vähän smoothien ja puuron väliltä ja ajattelin sillä paikata sitä koloa, jonka hirssi- ja tattariuunipuurosta luopuminen ruokavaliooni tekee. 


Aiemmin olen tehnyt puuron ohjeen mukaisesti puolukoista, mutta tällä kertaa tein sen karpaloista silkkaa laiskuuttani - keittiön pikkupakastimesta olivat puolukat loppuneet ja olisi pitänyt lähteä kaivelemaan puolukoita kellarin isosta arkkupakastimesta, mikä sai nälkäisen hamuamaan lähempää löytyvää karpalopussia ja miettimään, että mikä jottei. Ja voi kuulkaas kyllä! Teen tätä puuroa toistekin karpaloista, toimii näinkin aivan erinomaisesti! Karpalot ilahduttavat makunystyröiden lisäksi myös silmiä kauneudellaan ja elimistöä terveysvaikutuksillaan, sillä ne ovat huikea antioksidanttien ja c-vitamiinien lähde, joka auttaa elimistöä taistelemaan tulehduksia vastaan - ja juuri siitähän tässä mun ruokavalion noudattamisessani on kyse. Lisäkicksejä karpaloista kokkailuun sain vielä siitä, että nämä upeat marjat ovat ihan itte mökkijärven soiselta rantakaistaleelta poimittuja.


Tämä resepti on kyllä yksi helpoimpia: turvotetaan desi chiasiemeniä kookosmaidon ja veden sekoituksessa noin kymmenen minuutin ajan tai kunnes siemenet ovat turvonneet nesteessä vanukasmaiseksi, sitten vaan kipataan tämä "kutu" (miten herkullinen mielleyhtymä!) blenderiin muiden ainesosien kanssa ja surautetaan tasaiseksi massaksi. 


Puuro sisältää reseptin mukaan kookosmaidon, veden, chiasiementen ja puolukoiden lisäksi banaania ja lucumaa, mutta tällä kertaa mulla oli päässyt myös lucuma loppumaan ja jouduin jättämään sen pois. Lucuma tuo puuroon tiettyä pehmeyttä ja kermaisuutta, mutta koska kookosmaitokin on kermaisen rasvaista ja koska resepti sisältää myös banaania, niin en kaivannut lucumaa ollenkaan - siitä huolimatta, että karpalot ovat puolukoita kirpsakampia. Tykkään kyllä happamista ja kirpeistä mauista enkä yleisesti ottaenkaan ole kovin makeiden makujen perään.   


Tuulian resepti on seuraavanlainen (hakasuluissa muutokset, jotka tein itse reseptiin):

"Kermaisen pehmeä chia-puolukkapuuro (2 hengelle)
1 dl chiaa
2 dl kookosmaitoa
2,5 dl puolukoita
[käytin karpaloita]
1,5 dl vettä
1 (-2) banaania (lisää maun mukaan)
2 rkl lucumaa
[jätin pois]


Turvota siemenet kookosmaidon ja veden sekoituksessa, ja kun neste on imeytynyt, blendaa kaikkien ainesten kanssa kuohkeaksi. Valmis!"

Itse koristelin puuron kookoshiutaleilla ja nautin mantelimaidon kera. Toinen annos jäi huomiseksi, ei tarvitse huomenna pähkäillä aamupalan kanssa.

Niin hyvää! Kannattaa ehdottomasti testata, jos tykkää vispipuurosta ja kaipaa ravinnetiheää ja terveellistä vaihtoehtoa perinteiselle vispipuurolle (tai lappapuurolle, kuten pohojosessa päin sanotaan).  

You Might Also Like

0 kommenttia

Ilahdun, jos jätät jäljen käynnistäsi.